Pregovori o formiranju otvorene, inkluzivne, islamističke vlade

Radio Titograd

16.08.2021, 06:57h

2 min

Foto: Beta/AP

Avganistanski portparol i pregovarač rekao je kasno sinoć da grupa, čiji je član, vodi pregovore u cilju formiranja “otvorene, inkluzivne islamističke vlade” u toj zemlji.

Suhail Šahin govorio je za AP pošto su talibani zauzeli veći dio zemlje za samo nekoliko dana i ušli u glavni grad Kabul, dok se SAD žure da povuku svoje diplomate i druge civile.

Ranije je jedan talibanski zvaničnik rekao da će ta grupa objaviti novu vladu iz predsjedničke palate ali ti planovi su izgleda sada na čekanju.

Taj zvaničnik je rekao da će talibani uskoro objaviti Islamski Emirat Avganistana iz predsjedničke palate u Kabulu. Tako se zvala zemlja prije 20 godina kada su talibani bili na vlasti prije nego što su ih svrgle SAD.

Avganistanski predsjednik Ašraf Gani napustio je uče zemlju i pridružio se svojim sugrađanima i strancima u bjekstvu od talibana koji su ušli u glavni grad Kabul.

Gani je kasnije objavio u poruci Avganistancima da je napustio zemlju da bi izbjegao krvoproliće i priznao da su talibani pobijedili.

Televizija Al Džazira objavila je snimke na kojima se vidi grupa talibana u predsjedničkoj palati.

Grad je zahvatila panika, helikopteri su letjeli tokom cijelog dana da evakuišu osoblje iz američke ambasade. Iz kompleksa ambasade dizao se dim pošto su uništavana važna dokumenta da ne padnu u ruke talibana i američka zastava je spuštena. Još nekoliko zapadnih ambasada se takođe pripremalo da evakuiše svoje osoblje.

Foto: Beta/AP Foto: Beta/AP

Stanovnici su prijavili pljačkanje u delovima grada uključujući i u luksuznoj diplomatskoj četvrti, a poruke preko društvenih mreža poručivale su ljudima da ostanu unutra i zaključaju kapije.

Bajden šalje još 1.000 vojnika u Kabul

Predsjednik SAD Džo Bajden odlučio je danas da pošalje dodatnih 1.000 vojnika u Kabul da obezbijede evakuaciju hiljada američkih i avganistanskih civila, rekao je zvaničnik Pentagona.

Talibani su ušli danas u Kabul poslije zauzimanja većeg dijela Avganistana.

Ukupno će 6.000 američkih vojnika biti u glavnom gradu Avganistana narednih dana, rekao je taj zvaničnik koji nije želio da mu se navede ime.

Snimci panike na kabulskom aerodromu se šire preko društvenih mreža. Javljeno je da su komercijalni letovi obustavljeni i da se evakuacija obavlja vojnim letovima.

IzvotRTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

04.02.2023. u 23:05h

Titogradske vijesti, top2

04.02.2023. u 22:59h

Titogradske vijesti, top1

04.02.2023. u 22:33h

Titogradske vijesti, top2

04.02.2023. u 21:58h

Titogradske vijesti, top2

04.02.2023. u 21:55h

Titogradske vijesti, top2

04.02.2023. u 21:42h

Skip to content