Predsjednik Avganistana: Ponovna mobilizacija snaga bezbjednosti glavni prioritet

Radio Titograd

14.08.2021, 18:37h

< 1 min

Avganistanki predsjednik Ašraf Gani obratio se građanima u jeku talibanske ofanzive. Obećao je da će, kako je izjavio, uskoro biti vidljivi rezultati njegove reakcije na ofanzivu.

Talibani su u 18 dana zauzeli 18 od 34 provincije, a vode se borbe za osvajanje grada Maidan Shahra, koji je 40 kilometara udaljen od glavnog grada Kabula i kojeg zovu “kapijom Kabula”.

U međuvremenu se obratio predsjednik Gani čitajući sa telepromptera. Tvrdi da je remobilizacija vojske najvažniji prioritet i naglasio je da će se pomoći desetinama hiljada ljudi raseljenih širom zemlje. Uvjerava da će uskoro biti vidljivi rezultati njegovog djelovanja.

Izjavio je da su u toku konsultacije o brzom nalaženju političkog rješenja, koje bi garantovalo “mir i stabilnost” u toj zemlji, ali je istovremeno i pozvao na ponovnu mobilizaciju oružanih snaga.

“Počeo sam konsultacije u vladi koje brzo napreduju sa političkim zvaničnicima, međunarodnim partnerima da se nađe političko rješenje prema kome su predviđeni mir i stabilnost za avganistanski narod. Konsultacije se nastavljaju i rezultati će uskoro biti vidljivi”, rekao je Gani u obraćanju naciji, a prenosi agencija Frans pres.

Kako je kazao, biće posvećen sprječavanju širenja nestabilnosti, nasilja i raseljavanja stanovnika, prenosi Al Jazeera English.

“Ponovna mobilizacija snaga bezbjednosti i odbrane je naš glavni prioritet”, kazao je on.

Pretpostavlja se da je raseljeno 200.000 ljudi. Sjedinjene Američke Države poslale su 3.000 vojnika kako bi evakuisale diplomatsko i drugo osoblje. Velika Britanija je angažovala 600 vojnika za evakuaciju njenih državljana.

Njemačka će znatno smanjiti broj diplomatskog osoblja, dok će Danska i Norveška u potpunosti zatvoriti svoje ambasade, ranije je objavio BBC.

Talibanska ofanziva je uslijedila nakon okončanja dvadesetogodišnje američke vojne intervencije, a koja je bila reakcija na teroristički napad iz 11. septembra 2001. na SAD.

Izvor:Agencije

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

15:22h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

08.02.2023. u 15:18h

Titogradske vijesti, top1

08.02.2023. u 14:10h

Titogradske vijesti, top2

08.02.2023. u 13:44h

Skip to content