Ozon poziva Vladu da raspiše nagrade za informacije o podmetačima požara

Radio Titograd

16.08.2021, 11:02h

2 min

Ekološki pokret ,,Ozon“ poziva Vladu Crne Gore da uspostavi nagradni fond za informacije o podmetačima požara koji ugrožavaju javno zdravlje i izazivaju nemjerljivu ekosistemsku i ekonomsku štetu u Crnoj Gori.

“Imajući u vidu da postoje realne pretpostavke da je većina požara posljedica ljudskog faktora, smatramo da je potrebna sistemska strategija kojom bi se dugotrajno moglo uticati na sprečavanje katastrofalnih posledica, koje su kompleksne i podrazumijevaju ljudske žrtve, ekosistemsku i ekonomsku štetu”, naveli su iz Ozona.

Oni su kazali da bi se raspisivanjem nagradnog fonda za informacije o podmetačima požara podsticajno uticalo na one koji imaju saznanja ili sumnje ko podmeće požare i kakvi su motivi za to, te dodali da vjeruju da bi bilo i onih koji su učestvovali, ne shvatajući razmjere tog ekocida i koji bi dobili priliku da se, na neki način, pokaju za nepromišljene poteze.

Iz Ozona kažu da su u komunikaciji sa nadležnim institucijama koje se bave ovom problematikom, prije svega sa službama zaštite i spašavanja i na osnovu operativnih podataka sa terena, došli do informacija da je ljudski faktor najvjerovatniji uzročnik većine požara, pa je potpuno realno da i Vlada Crne Gore, uradi nešto konkretno kako bi se utvrdili činjenično stanje i zaštio javni interes, te sankcionisali odgovorni.

“Riječ je o krivičnim djelima koja su prepoznata Krivičnim Zakonikom Crne Gore, upravo zbog toga smatramo da je potrebno raspisati nagradni fond kako bi se odgovornim građanima pružila prilika da shvate da sistem radi za njih, da ih štiti i podstiče da koriste Ustavom i zakonima garantovana prava”, ističu iz Ozona.

Oni dodaju da je prosto nemoguće da u malim sistemima kakva je Crna Gora, gdje se zna ko šta jede, nema informacija o motivima i podmetačima požara, naročito kada je riječ o organizovanim kriminalnim interesnim grupama, koje su, kako smatraju u Ozonu, odgovorne i za ekocid koji ugrožava sve građane Crne Gore.

“Nadamo se da će naš utemeljen i argumentovan predlog biti prihvaćen”, poručili su iz te NVO.

Izvor:Antena M

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

03.02.2023. u 20:29h

Titogradske vijesti, top2

03.02.2023. u 20:23h

Titogradske vijesti, top1

03.02.2023. u 19:50h

Titogradske vijesti, top1

03.02.2023. u 19:01h

Skip to content