NPCG Požar u NP Durmitor, očekuju pomoć države

Radio Titograd

11.08.2021, 10:28h

2 min

Požar koji je danima prisutan u reonu planine Bunetina u opštini Pljevlja, proširio se i na dio zone Nacionalnog parka Durmitor, navodi se u saopštenju Nacionalih parkova Crne Gore (NPCG).

Požar se, kako su kazali, proširio iako su zaposleni u Službi zaštite Parka, zajedno sa vatrogasnom službom iz Pljevalja, pokušavali da ga suzbiju i ugase.

“Riječ je o vrlo nepristupačnom terenu iznad samog kanjona Tare gdje se požar ubrzano širi među borovim stablima zbog osušene trave i niskog rastinja. Otežavajuća okolnost je i ta što se dio livada više ne kosi jer se ranije na takvim mjestima požar uspio izolovati i ugasiti”, kazali su iz NPCG.

Foto: NPCG Foto: NPCG

Ističu da nadzornici Nacionalnog parka Durmitor ovih dana, pružaju svoj maksimum da raspoloživim sredstvima za gašenje požara koja su jedino moguća na ovakvom terenu (naprtnjače sa vodom, grane, i dr.), lokalizuju požar kako se ne bi proširio u većim razmjerama i zahvatio kanjon Tare.

Iz Nacionalnih parkova Crne Gore su kazali da očekuju pomoć i podršku svih nadležnih državnih organa kako bi se požar u NP Durmitor što prije lokalizovao i suzbio.

Foto: NPCG Foto: NPCG

“Pravovremenim djelovanjem svih subjekata uključenih u gašenje ove negativne pojave spriječiće se posljedice po ukupni biljni i životinjski svijet ovog zaštićenog područja koji promoviše Crnu Goru kao destinaciju izvanrednih prirodnih ljepota i vrijednosti”, zaključuje se u saopštenju.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

02.02.2023. u 23:33h

Titogradske vijesti, top2

02.02.2023. u 23:04h

Skip to content