NP DURMITOR Nepristupačan teren, vatra se širi kanjonom Tare

Radio Titograd

13.08.2021, 23:21h

2 min

Vatrogasci su danas bezusješno pokušavali da lokalizuju požare u kanjonu Tare i u Zelenom borju kod sela Potpeće, rekao je TVCG komandir Službe zaštite i spasavanja Pljevlja Goran Čavić. Požar u kanjonu Tare zbog nepostajanja pristupnih puteva teško je gasiti i postoji bojazan da će vatra nastaviti da se širi prema selu Zaglavak i nizvodno, kanjonom Tare u pravcu sela Zasada.

Požar u okolini Bunetine Požar u okolini Bunetine

Čavić je za TVCG, pred početak Dnevnika, potvrdio da se večeras požar razvijao uzvodno i nizvodno Kanjonom Tare, te da je taj teren potpuno neprohodan.

U gašenju im je danas pomagao helikopter, a za sjutra ujutro najavljuje odlazak ekipa na teren kako bi se procijenilo šta i kako djelovati…

Na terenu i nadzornici NP

“Na terenu su već danima angažovani nadzornici Službe zaštite NP Durmitor, kao i vatrogasna služba opštine Pljevlja koji čine sve da vatrena stihija ne zahvati šire područje. Zbog nepristupačnosti terena i jakog vjetra, požar je jedino moguće gasiti iz vazduha i druga opcija ne postoji”, saopštili su iz NPCG.

Naveli su da su u stalnoj komunikaciji sa Dektoratom za vanredne situacije Crne Gore, kao i Ministarstvom unutrašnjih poslova i Vojskom Crne Gore čije su raspoložive snage, imajući u vidu veliki broj požara na čitavoj teritoriji Crne Gore, juče bile angažovane na Durmitoru.

Iz NPCG su zabrinuti jer danas aktivan požar sa jugozapadne strane Međeda.

“Angažovan je helikopter kako bi se prevezli vatrogasci na lice mjesta. Gori suva planinska trava busika i veoma je opasno gasiti požar sa zemlje zbog strmih planinskih strana i nagiba. Požar se pojavio sa planinarske staze od Previje prema Cerovom bogazu i postoji indicija da je podmetnut. Zbog strmog terena ne može se intervenisati sa zemlje i neophodna je asistencija gašenja požara iz vazduha”, navode iz NPCG.

Požar na Međedu Požar na Međedu

Imajući u vidu period pred nama koga i dalje karakterišu veoma visoke temeperature vazduha, kao i pojačanu opasnost od izazivanja požara, NPCG apeluju na sve korisnike prostora svih pet zaštićenih područja da se sa maksimalnom odgovornošću odnose prema njihovim ukupnim vrijednostima kako bi posljedice od vatrene stihije bile što manje.

Video: Služba zaštite i spasavanja opštine Pljevlja

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

03.02.2023. u 20:29h

Titogradske vijesti, top2

03.02.2023. u 20:23h

Titogradske vijesti, top1

03.02.2023. u 19:50h

Titogradske vijesti, top1

03.02.2023. u 19:46h

Titogradske vijesti, top2

03.02.2023. u 18:00h

24.01.2023. u 13:02h

24.01.2023. u 13:02h

Skip to content