Nezaboravno putovanje za majske praznike: BAVARSKA BAJKA od Minhena do Regensburga

Radio Titograd

21.04.2018, 00:00h

4 min

Majski praznici su gotovo po pravilu idealni za odabir putovanja i realizaciju istih, a turistička agencija „Gallileo“ u svojoj ponudi nudi jedinstveni obilazak njemačke pokrajine Bavarske i to sjledećih gradova: Minhena, Ninberga i Regensburga.

 

 

Foto: localmunichtours.com

Njihova tradicija, istorija i kultura, vidljiva je u svim znamenitostima kojima ovi gradovi obiluju, i upravo one najbolje pripovijedaju prošlo vrijeme, dok moderni djelovi odslikavaju stepen razvijenosti sadašnjeg društva.

Putovanje za Minhen počinje 17. aprila, autobusom visoke turističke klase, preko Hrvatske i Slovenije. Nakon kratkog predaha u hotelu sa tri zvjezdice,  turistička agencija „Gallileo“ je za svoje putnike osmislila bogat plan razgledanja trećeg najvećeg grada u Njemačkoj i glavnog grada njemačke pokrajine Bavarske.

Foto: Shutterstock 

A Minhen će vas očarati svojom arhitektonskom i kulturnom raznolikošću. Rezidencija Maksimilianeum, Nacionalna opera i pozorište, Galerija nove i stare Pinakoteke, centar grada sa Marienplatz-om, Odeonplatz, Bavarski Parlament, Engleski park… samo su neke od znamenitosti čija će vas velelepnost zadiviti i opravdati poziciju koju Minhen zauzima na listi “100 istorijskih mjesta koje treba obići”, a koju sastavlja National geography.

Maksimilianeum rezidencija, oduševiće vas sjajnom arhitekturom, ali i prirodnim ambijentom u kojem se nalazi. Okružena parkom,  na obali rijeke Isar, neposredno prije Maksimilijanovog mosta, izgradnju rezidencije je počeo bavarski kralj Maksimilijan II 1857. a njena gradnja je završena 1874. godine.

Foto: muenchen.citysam.de

Turistička agencija “Gallileo” obradovaće ljubitelje umjetnosti među svojim putnicima, a mnogi će to nesumnjivo postati nakon posjete umjetničkom muzeju Pinakothek ili Stara kolekcija slika, kako glasi slobodan prevod. Ovaj muzej čuva jednu od najznačajnijih kolekcija (oko 800 slika) zapadnoevropskog slikarstva do sredine 18. vijeka. Tako ćete biti u prilici da uživate u djelima Direra, Ticijana, Van Dajka i Rubensa, dok su u Novoj  kinoteki, koja se nalazi preko puta Stare, izložena djela iz 19. i ona s početka 20. vijeka.

Razgledanje Minhena se nastavlja prema glavnom trgu Marienplatz, na kojem se tokom Božića održavaju sajmovi, međutim bogata istorija trga zadivljuje brojne turiste. Nekada se zvao Schrannenmarkt i predstavljao je pijačno mjesto, a u 19. vijeku dobija naziv po kipu Djevice Marije – Marienplatz, koji se od 1638. godine  nalazi u samom središtu trga. Najstarija fontana u Minhenu – Fischbrunnen, takođe se nalazi na ovom trgu.

Foto: Shutterstock

Odmaranje i uživanje u jednom od najzelenijih i najljepših parkova na svijetu – Engleskom parku, upotpuniće brojne pivnice koje se u njemu nalaze. Park sadrži i nesvakidašnje objekte poput građevine Monopteros, Japanske kuće čaja i Kineskog tornja. Upravo pored Kineskog tornja se nalazi najveća pivnica koja ima 7.400 mjesta za sjedenje.

Treći dan putovanja  putnici će moći da upotpune slobodnim obilaskom Minhena ili izletom do bajkovitih dvoraca: Linderhof  i  Nojšvajštajn, gdje su fotografije za pamćenje zagarantovane. Prvobitno izgrađen u vrijeme Maksimilijana II za potrebe lova, dvorac Linderhof potpuno je preuredio u rokoko stilu…

Foto: portalmladi.com

Izlet se dalje nastavlja obilaskom dvorca  Nojšvanštajn (Neuschwanstein) – sigurno najveće turističke atrakcije u Njemačkoj. Podignut na litici u stilu staronjemačkih viteških zamkova, jedan od najpoznatijih i najljepših dvoraca na svijetu, inspirisao je čuvenog Volta Diznija na izradu najave za brojne crtane filmove.

Po dolasku u Minhen, turistička agencija “Gallileo” je pripremila obilazak kompleksa Olimija parka. Minhen je olimpijski grad, još od 1972. godine kada je bio domaćin najveće svjetske sportske manifestacije.

Prilika da sagledate svu širinu i ljepotu Minhena i fotoaparatom obuhvatite panoramu grada, imaćete na jednom od simbola grada, televizijskom tornju, visokom 219 metara, a čiji se vidikovac nalazi na visini od 190 metara. Takođe, zaljubljenici automobila biće u prilici da posjete BMW muzej, i prodajni salon ove najčuvenije njemačke marke i ponos bavarske industrije.

Foto: b2b.olympiapark.de

ÄŚetvrtog dana putovanja turistička agencija “Gallileo” organizuje falultativni izlet koji započinje obilaskom bavarskih gradova Nirnberga i Regensburga. Nekadašnja prijestonica srednjevjekovnog Svetog Rimskog carstva, rodno mjesto najvećeg slikara njemačke renesanse Alberta Direra, u Nirnbergu je počela izrada prvih džepnih satova u XVI vijeku. Nirnberg je takodje bio i dio mračne istorije Hitlerove nacističke partije, ali i grad u kojem je vođen međunarodni sudski proces protiv nacističkih vođa.

U starom istorijskom centru grada obići ćete znamenitosti poput: tvrđave – Burga, Hauptmarkt – Glavnog trga sa Gradskom kućom i Bogorodičinom crkvom, crkvu Sv. Lorenza, Sv.Marije, Sv. Sebalda iz XIII vijeka, živopisnu četvrt oko Carskog zamka i rodnu kuću čuvenog Alberta Direra.

Foto: uni-regensburg.de

Drugi dio izleta nastavlja se obilaskom Regensburga – jednog od najljepših srednjevjekovnih gradova Njemačke, sa istorijom dugom više od 2000 godina. Stari grad je proglašen dijelom svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a, pa će te imati priliku da napravite pregršt fotografija sjajnih građevina: Kamenog mosta iz XIII vijeka (dugačak 310m, širok 7 metara), zatim katedrale Sv.Petra iz XIII vijeka, Zlatne kule iz XIII vijeka, istorijske Adler apoteke, Pretorijanske kapije, zelene pijace sa crkvom Sv.Jovana, kraljevske palate, kuće bogatih trgovaca i gradske vijećnice.

Nakon ovih sjajnih izleta, putnici će sljedećeg dana moći da još jednom prošetaju i šopinguju u Minhenu, domaćinu ovog putovanja, posle čega se u dogovoreno vrijeme kreće se za Crnu Goru.

Pred vama je sjajan program putovanja turističke agencije “Gallileo”, koji će učiniti da se sa istorijom i kulturom njemačke pokrajine Bavarske upoznate na pravi način. Polazak udobnim autobusima je siguran i zakazan za 17. april, a cijena aranžmana je 235 eura.

Za sve dodatne informacije, agenciju “Gallileo” možete kontaktirati na brojeve telefona: 020/229-590, 068/029-178, putem društvenih mreža, ili direktno posjetiti njihove prostorije, na adresi – Bulevar Džordža Vašingtona u Podgorici.

Podijeli na:

Sport, top2

29.01.2023. u 14:00h

Titogradske vijesti, top2

29.01.2023. u 13:57h

Sport, top2

29.01.2023. u 13:19h

Skip to content