Ne postoje kanonski ili crkveni razlozi za ustoličenje na Cetinju

Radio Titograd

15.08.2021, 11:57h

< 1 min

Poglavar Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo ocijenio je da ne postoje kanonski ili crkveni razlozi da ceremonija ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori bude na Cetinju.

On smatra da se tim činom, u simboličkoj ravni, duboko vrijeđa dostojanstvo i zemlje i naroda.

“To mu je i namjera da nas ponizi po oba osnova i stavi na znanje da smo kolonija kojom upravlja beogradski guverner oličen u funkciji predsjednika Vlade, poduprtoga guvernerom cetinjske filijale Beogradske patrijaršije”, kazao je Mihailo u intervjuu Pobjedi.

One je ocijenio da nema previše razlike između najavljenog čina ustoličenja Joanikija na Cetinju i bivšeg mitropolita Amfilohija.

“I jedan i drugi čin su po svojoj suštini uvredljivi za nas kao narod. Čak, mislim da je ovaj, kao i onaj na kome je ustoličen Amfilohije, najava novih nesreća i zala koje će nas snaći. Boga molim da nam se ne dese”, kazao je Mihailo.

On smatra da je, podrškom najavljenom ustoličenju, očita namjera Zdravka Krivokapića, Alekse Bečića i Dritana Abazovića da se izazovu nemiri s mogućim neželjenim posljedicama.

“Ako neki događaj, kao ovaj, nije poželjan u nekom gradu, jer je protiv volje tamošnjih građana, onda je to nasilje. Nepozvani i neželjeni gosti ne idu tamo đe nijesu dobrodošli od domaćina”, rekao je Mihailo.

On je podsjetio da je na pitanje “Koliko je do Cetinja?“, Njegoš svojevremeno odgovorio: ,,Za prijatelja pet ura hoda, a za neprijatelja nikad“.

“Ne želim da nikoga u Crnoj Gori vrijeđam kao njenog neprijatelja jer takve riječi nijesu dostojne ni za jednog običnog čovjeka, kamoli za sveštenika i velikodostojnika crkve, već samo podsjećam na istorijske tekovine i istine koji važe za sva vremena”, poručio je Mihailo.

 

Izvor:MINA

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

13:36h

Titogradske vijesti, top2

08.02.2023. u 13:32h

Magazin, Titogradske vijesti, top1

08.02.2023. u 13:17h

Skip to content