Najveća aukcija u istoriji: Pikaso od 104 miliona dolara

Radio Titograd

15.08.2021, 07:31h

2 min

foto: RTRS

Najveća aukcija visoke umjetnosti u istoriji, kojom će Pikaso ući u anale – pompezne su riječi kojima je za oktobar najavljeno prvo javno nadmetanje za dijela španskog slikara na neobičnom mestu – u hotelu u Las Vegasu.

Čuvena aukcijska kuća Sotbi pravi presedan i prvi put organizuje licitaciju van jednog od svojih sjedišta u Londonu, Njujorku… Aukcija dijela čuvenog španskog slikara Pabla Pikasa biće održana 23. oktobra u Las Vegasu, u hotelu i kazinu „Belađo“, piše NOVA S.

Nadmetanje za 11 slika i drugih dela velikog umetnika u nadaleko poznatom hotelu u „Gradu grijeha“ organizuje se u okviru nastojanja poslovne grupe „MGM rizorts“ da dodatno proširi svoju ogromnu umjetničku kolekciju, navele su u zajedničkom saopštenju ova kompanija i aukcijska kuća Sotbi. A sva ponuđena dela dugo su krasila restoran koji nosi ime slavnog slikara, a nalazi se u samom hotelu.

Očekuje se da ponuđeni radovi dostignu vrijednost od preko 104 miliona dolara, prenose američki mediji, čime bi ovo postala jedna od najunosnijih aukcija umetničkih deijla Pabla Pikasa ikada.

Umetničku zbirku kompanije „MGM rizorts“, izloženu u hotelima „MGM“ širom svijeta, čini oko 900 djela koje je načinilo oko 200 umetnika, među kojima su ona Dejvida Hoknija, pa i Boba Dilana, kome je već decenijama slikarstvo velika pasija.

Kolekciju ove kompanije pre nešto više od dvije decenije počeo je da tvori trgovac nekretninama Stiv Vin, bivši vlasnik hotela „Belađo“ i nekadašnji izvršni direktor grupe „Vin rizorts“, koji se poslednjih godina suočava sa optužbama za seksualno uznemiravanje.

Na oktobarskoj aukciji će se naći pet Pikasovih slika od kojih su neke godinama bile na postavci u elitnom restoranu koji nosi ime velikog španskog slikara, a nakon javne prodaje tih ulja na platnu u ovom čuvenom restoranu biće izloženo još 12 djela Pabla Pikasa.

– Umetnost je eliminacija nepotrebnog – kazao je jednom prilikom Pablo Pikaso, a na ove reči, nakon najavljene aukcije, podsjeća „njujork post“ uz konstataciju da će svi poštovaoci slikarevog rada biti prinuđeni da eliminišu prilično nula sa svojih bankovnih računa ukoliko žele da dođu u posed neke od njegovih slika.

Ovo javno nadmetanje najavljuje se kao „najveća i najznačajnija aukcija visoke umjetnosti koja je ikad održana u Las Vegasu“, s obzirom da su ponuđena djela vredna više od 104 miliona dolara.

Radovi koji će 23. oktobra biti na „meniju“ potiču iz svih delova umjetnikove bogate karijere, a pokrivaju i gotovo sve forme kojima se bavio – tu su slike, crteži, keramika… Sve ove radove stvarao je u periodu između 1917. i 1969. godine.

Među slikama koje će biti ponuđene na aukciji ističe se „Femme au béret rouge-orange“. U pitanju je portret Pikasove muze Marije-Tereze Valter, za koji se procenjuje da vrijedi između 20 i 30 milion dolara. Uz drugu suprugu Žaklin Rok, Marija je bila najduža slikareva veza i prava muza. Sa njom je 1935. godine dobio i vanbračnu ćerku Maju Vidmajer Pikaso. Iako će se život Pikasove muze, kao uostalom i Rokove, završiti tragedijom, jer se 1977. godine objesila, danas se baš njena statua nalazi na slikarevom grobu.

Na javnom nadmetanju u Las Vegasu naći će se i velelepna platna „Homme et enfant“ i „Buste d’homme“, koje je španski umetnik stvarao u poznom dobu karijere, a početna vrijednost oba je od 15 miliona dolara. Pred kupcima u Las Vegasu će se naći i pomalo „iščašena“ varijanta mrtve prirode „Nature morte au panier de fruits et aux fleurs“.

Inače, ukoliko se zbroje sve aukcije širom svijeta na kojima su nuđena djela sa Pikasovim potpisom, ispostavlja se da je španski umjetnik najtraženiji na javnim nadmetanjima. I dok su na zvaničnim aukcijama njegova djela vrlo često prelazila cifru od 100 miliona dolara, spekuliše se da su na privatnim pogodbama kupovana za daleko veće sume.

Samo u prošloj, pandemijskoj godini, Pikaso je „inkasirao“ 245 miliona dolara.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

04.02.2023. u 23:05h

Titogradske vijesti, top2

04.02.2023. u 22:59h

Titogradske vijesti, top1

04.02.2023. u 22:33h

Titogradske vijesti, top2

04.02.2023. u 21:58h

Titogradske vijesti, top2

04.02.2023. u 21:55h

Titogradske vijesti, top2

04.02.2023. u 21:42h

Skip to content