Na večeri dijaspore u Baru predstavljena himna iseljenicima

Radio Titograd

14.08.2021, 23:29h

2 min

U organizaciji Islamskog kulturnog centra, sinoć je u Baru održano “Veče dijaspore”, na kojem je promovisana himna posvećena našim iseljenicima, autora Rajka Joličića.

“Crna Gora je srećna što ima jaku i snažnu dijasporu, odanu matici, ali novi i puni kvalitet naša država će imati kada se u nju bude više vraćalo, nego odlazilo”, poručeno je sa manifestacije kojoj su prisustvovali brojni iseljenici, ali je i putem live streaminga pratili širom svijeta.

“Na istim temeljima na kojima je sazdana vrijednost našeg iseljeništva i onoga što iseljenici čine prema svojoj domovini i zavičaju, počiva i stvaralaštvo Rajka Joličića. Njegova poezija posvećena je svim krajevima podno Rumije koji čuvaju tradiciju i ono što su naši korijeni. Kroz pjesmu je oživio svako selo, od Krajine, Ostrosa, Šestana, Tuđemila, Zubaca, do Starog Bara, Zaljeva, Mrkojevića, odakle su upravo mnogi naši sugrađani u potrazi za boljim životom krenuli u svijet”, kazao je profesor Suljo Mustafić.

“Bogatstvo grada Bara jeste njegovo znamenito kulturno-istorijsko nasljeđe i multikulturalni suživot, ali njegova najveća dragocjenost su ljudi, u Baru i cijeloj Crnoj Gori, ali i dijaspori “, kazao je predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević, koji je na početku programa pozdravio organizaciju manifestacije i iseljenike prisutne u publici, ali i širom svijeta. On je istakao da je Bar srećan što ima jaku i snažnu dijasporu, koja je, kako je naglasio, širom naše države, ali i na svim ostalim kontinentima, uvijek prenosila univerzalne poruke mira i suživota svih vjera, po čemu je naš grad prepoznat.

Nemjerljiv je doprinos dijaspore, ne samo u istorijskim procesima, posebno prilikom obnove nezavisnosti naše države 2006. godine, već i svim brojnim infrastrukturnim projektima koji su realizovani uz njenu pomoć. Ni ovog sjajnog objekta, u kojima se održava ovo lijepo veče – Islamskog kulturnog centra i džamije, ne bilo da nije bilo snažne podrške naše dijaspore”, kazao je predsjednik Raičević, i zahvalio se na svemu tome, ali i brojnim donacijama koje su naši iseljenici uputili prošle godine ranjivim kategorijama stanovništva, u jeku globalne pandemije koronavirusa.

Izvor: bar info

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

03.02.2023. u 21:12h

Titogradske vijesti, top2

03.02.2023. u 20:29h

Titogradske vijesti, top2

03.02.2023. u 20:23h

Titogradske vijesti, top2

03.02.2023. u 19:34h

Titogradske vijesti, top1

03.02.2023. u 19:01h

Skip to content