Mladićev advokat: Sto advokata iz RS braniće negatore genocida

Radio Titograd

12.08.2021, 20:50h

< 1 min

Advokat Branko Lukić, branilac haškog osuđenika Ratka Mladića, najavio je da je tim od sto advokata iz bh. entiteta Republika Srpska spreman da brani ljude koji budu optuženi u procesu po zakonu o negiranju genocida.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, koristeći bonska ovlašćenja, nametnuo je 23. jula dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, kao svoju posljednju odluku.

Advokat Lukić je objasnio za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je ponudio i svoju pomoć, ali će u ovim slučajevima postupati advokati registrovani u komori bh. entiteta Republika Srpska.

„Advokati će biti iz Republike Srpske, mi (iz Srbije) smo svoju pomoć ponudili, eventualno ako nešto treba“, dodao je Lukić.

Kako je objasnio, ovu inicijativu pokrenuo je srpski članom Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Uz presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu iz februara 2007. godine kojom je potvrđeno da se u Srebrenici dogodio genocid, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osudio je 14 bivših pripadnika vojske i policije Republike Srpske za genocid nad oko osam hiljada bošnjačkih civila.

Tokom genocida u Srebrenici u julu 1995. godine snage Vojske Republike Srpske ubile oko 8.000 muškaraca i dječaka u Srebrenici i okolini.

 

Izvor: RSE

Podijeli na:

Sport, top2

29.01.2023. u 14:00h

Sport, top2

29.01.2023. u 13:19h

Skip to content