Krivokapić: Cetinjski manastir je manastir MCP, kao kulturno blago pripada Crnoj Gori

Radio Titograd

13.08.2021, 15:25h

2 min

Ustoličenje mitropolita Joanikije na Cetinju mora da bude radostan čin, koji će pokazati dostojanstvenost čitave Crne Gore, poručio je premijer Zdravko Krivokapić.

“Da li se vi slažete ili ne sa tim to je vaš lični osjećaj, ostavite taj osjećaj kući, ali ne može nijedan DPS lokalni da pravi dodatan pritisak da je Cetinjski manastir, manastir Cetinja. Cetinjski manastir je manastir MCP i pripada kao kulturno blago Crnoj Gori i niko ga nikada ne može iznijeti iz Crne Gore, niti to pada na pamet bilo kome. Ali pričati o tome iritirati Cetinjane, koji su dostojanstveni, časni, kulturni, popšteni, svoditi na to da jedan premijer prijeti Crnoj Gori. Ja kao čovjek koji se osjeća kao Cetinjanin da prijetim, svom sunarodniku. Molim vas dajte da smaknemo te podjele, da one ne postoje, da svaki trenutak, bez obzira o kojem ustoličenju se radi bude radost onih kojih se raduju ,ali da ne bude pogibija onih koji misle drugačije”, kazao je Krivokapić novinarima na Cetinju.

“Ne daj Bože da se taj dan, koji je planira kao crkveno-narodni sabor, desi bilo šta”, naveo je premijer i poručio kako svi treba da budu odgovorni, kako bi svi krenuli u pomirenje.

“Kako možemo biti pomireni, ako komite vampiri jedna partija na nivou loklane. Pročitajte tu izjavu zbog te izjave niko ne odgovara, a ovaj premijer odgovara u tužilaštvu”, poručio je Krivokapić.

Krivokapić je kazao da su u izmijenjenoj verziji Temeljnog ugovora sa SPC tri člana prilagođena zakonskoj regulativi Crne Gore.

Krivokapić je novinarima tokom posjete Danilovgradu saopštio da su sa tim ugovorom upoznati pravni i stručni tim MCP.

On je ponovio da u Temeljnom ugovoru nema ništa posebno, on je u ovom trenutku usaglašen sa zakonom i Ustavom Crne Gore.

“Zašto se tolika prašina diže, ako nije opet politička pozadina u pitanju”, pitao je premijer i dodao da je riječ o trivijalnom ugovoru koji je ranije potpisan sa ostalim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori.

“Ovo je jedna igra koja traje i meni je žao da nakon moje izjave neko reaguje, makar i patrijarh, ja ništa nisam rekao što nije istina”, poručio je premijer.

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

08.02.2023. u 14:04h

Titogradske vijesti, top2

08.02.2023. u 13:32h

Magazin, Titogradske vijesti, top1

08.02.2023. u 13:17h

Skip to content