KLJAJEVIĆ OČEKUJE Do kraja dana biće lokalizovan požar u NP Durmitor

Radio Titograd

12.08.2021, 16:52h

< 1 min

Foto:Direktorka JPNPCG Jelena Kljajević u radnoj posjeti NP Durmitor

Direktorka Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore Jelena Kljajević očekuje da će zajedničkom akcijom svih nadležnih organa, do kraja dana biti lokalizovana sva požarna mjesta u NP Durmitor.

U saradnji sa Direktoratom za vanredne situacije Crne Gore, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Vojskom Crne Gore, te Službom zaštite Nacionalnog parka Durmitor i opštinskih vatrogasnih službi, u toku je gašenje aktuelnih požara u tom zaštićenom prirodnom području.

Helikopteri MUP-a su transportovali vatrogasne jedinice do nepristupačnih terena, dok helikopteri Vojske Crne Gore gase požar iz vazduha u reonu Bunetine.

„Nadamo se uspješnoj akciji i gašenju požara na svim požarnim mjestima u NP Durmitor kako bi se, u skladu sa raspoloživim sredstvima i ljudstvom, spriječilo dalje širenje vatrene stihije i uništavanje ukupnog biljnog i životinsjkog svijeta u ovom nacionalnom parku čije najznačajnije prirodne vrijednosti promovišu Crnu Goru u svijetu,“ saopštila je direktorica JPNPCG Jelena Kljajević koja je drugi dan u radnoj posjeti ovom Parku.

Pilot MUP-a Igor Delević kazao je da je Helikopterska jedinica MUP-a, iz Pljevaljske službe transportovala 5 vatrogasaca u reon Bunetine tako da je požar na vrhu planine lokalizovan. U toku je akcija gašenja požara na ostalim lokacijama koju preduzima Vojska Crne Gore helikopterima.

Posljednjih dana, nadzornici Parka pružali su svoj maksimum u gašenju požara koji je registrovan prije četiri dana na teritoriji kojom upravlja Uprava za šume. Međutim, uprkos svim naporima da se lokalizuje vatrena stihija, požar je juče ujutro zahvatio prostor Nacionalnog parka. Zbog nepristupačnosti terena i jakog vjetra, požar je bilo jedino moguće ugasiti iz vazduha.

Izvor.RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

01.02.2023. u 21:59h

Titogradske vijesti, top2

01.02.2023. u 21:16h

Titogradske vijesti, top2

01.02.2023. u 21:02h

Skip to content