Kina spremna za saradnju sa talibanima

Radio Titograd

16.08.2021, 19:42h

< 1 min

Kina je spremna da produbi “prijateljske i kooperativne” odnose s Avganistanom uprkos tome što su talibani sada preuzeli svu vlast, izjavila je danas portparolka kineske vlade.

Peking nastoji da održi nezvanične veze s talibanima nakon objave američkog povlačenja iz Avganistana, koja je potakla napredovanje tvrdolinijaškog pokreta širom zemlje i njihovo zauzimanje prijestonice Kabula u nedjelju.

Kina je danas “pozdravila” priliku za produbljivanje veza s Avganistanom, zemljom koja je decenijama bila od geostrateškog značaja za velike sile.

“Talibani su u više navrata izrazili nadu da razviju dobre odnose s Kinom, i oni se i sada nadaju kineskom učešću u obnovi i razvoju Avganistana”, izjavila je portparolka ministarstva vanjskih poslova Hua Čunjing novinarima.

“Mi to pozdravljamo. Kina poštuje pravo avganistanskog naroda da nezavisno odlučuje o vlastitoj sudbini i spremna je da nastavi razvijati prijateljske i kooperativne odnose s Avganistanom”, kazala je.

Hua je pozvala talibane da “osiguraju bezbolnu tranziciju vlasti” i da se drže svog obećanja da će pregovarati o uspostavi “otvorene i inkluzivne islamske vlade” i da će obezbjediti sigurnost avganistanskih i stranih građana.

Kineska ambasada u Kabulu ostaje operativna, kazala je Hua, iako je Peking počeo evakuisati kineske državljane iz zemlje mjesecima ranije, u jeku pogoršane sigurnosne situacije, prenosi AFP.

Kina dijeli 76 kilometara dugu i nepristupačnu granicu s Avganistanom. Peking dugo strahuje da bi Avganistan mogao postati polazna tačka za ujgurske separatiste u osjetljivoj graničnoj regiji Sinijang.

Talibanska delegacija na najvišem nivou sastala se, međutim, s kineskim ministrom vanjskih poslova Vang Jijem u Tianjinu prošlog mjeseca, obećavajući da Avganistan neće biti korišten kao baza za militante.

Kina će, u zamjenu za to, ponuditi ekonomsku podršku i investicije u obnovu Avganistana.

Izvor:antenam.net

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

02.02.2023. u 20:41h

Titogradske vijesti, top2

02.02.2023. u 19:49h

Skip to content