Joksimović: Situacija komplikovana u brojnim opštinama

Radio Titograd

13.08.2021, 11:26h

2 min

Foto: TVCG/printscreen

Epidemiološka situacija u Crnoj Gori je komplikovana u velikom broju opština, kazao je dr Milko Joksimović epodemiolog Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG).

Epidemiolog Joksimović je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore kazao se posljednje 4 sedmice situacija sa koronavirusom u Crnoj Gori veoma usložnila i da su brojevi novootkrivenih slučajeva veoma porasli.

“Ove 4 sedmice imao trend porasta, naročito posljednje dvije sedmice, brojevi posljednjih dana premašuju i 300”, kazao je Joksimović.

Da li će doći do restriktivnijih mjera Joksimović kaže da zavisi od mnogo činilaca.

“Epodemiolzi su za mjere koje će u većoj mjeri očuvati javno zdravlje nego su to ekonomski aspekti ali su i oni veoma bitni”, kazao je Joksimović.

Šta nas čeka u pogledu mjera, smatra da treba prepustiti vremenu i vidjeti kako će donosioci odluka reagovati ali, kako je istakao, sa epidemiološkog aspekta situacija je veoma ozbiljna.

“Polako izlazimo iz zone da su samo Podgorica, Budva Ulcinj kritični već situacija postaje komplikovana u velikom broju opština. Iimao značajne poraste u opštinama u kojima praktično živi 3/4 stanovnika Crne Gore. Najugroženiji jesu Budva, Tivat, Ulcinj, Kotor pa i Herceg Novi, Podgorica, ali polako dolazi do porasta i u Nikšiću i drugim opštinama pa izlazimo iz zone da se možemo ograničiti na opštine”, kazao je Joksimović.

Podsjetio je da su mjere kojima se možemo boriti protiv koronavirusa iste kao prvog dana, od vakcinacije do poštovanja aktuelnih mjera.

“Ima puno i zabluda i strahova ali nema drugih rješenja osima da ljudima pomažemo da sami donesu ispravnu odluku u cilju zaštite njihovog zdravlja”, kazao je Joksimović.

On je istakao da je vakcinacija preporučena za dvije grupe trudnica.

“Naš je stav da se preporučuje vakcinacija trudnica koje imaju bilo koji vid komorbiditeta ili stanja koje ih dovodi u povećan rizik od kovd infekcije, (gojaznost, preko 35 godina itd) i preporučena je za trudnice koje su na svom radnom mjestu izložene većem riziku od onih koje to nijesu”, kazao je epidemiolog i dodao da se trebaju vakcinisati poslije prva tri mjeseca trudnoće.

Mogu se, kaže, vakcinisati i ostale trudnice uz konsultacije sa ginekologom.

“Naša preporuka je da se vakcinišu vakcinama Fajzer ili Moderna. Kod nas je dostupan Fajzer”, kazao je Napominje Joksimović.

Ako je prije trudnoće započeta vakcinacija preporuke je, kaže, da se završi vakcinacija istom.

“I kineska i Astrazeeka se mogu dati”, kazao je.

Nema podataka koliko je trudnica vakcinisano u Crnoj Gori ali one za koje se zna da su vakcinisane epidemiolozi, napominje, imaju pozitivno iskustvo.

Vakcinacija je, dodaje, preporučena i djeci od 12 do 17 godina koja imaju neku bolest ili u porodici imaju osobu sa teškom bolešću.

“Univerzalnu vakcinaciju djece kod nas za sada ne proporučujemo takav je stav u i u Evropi i svijetu”, istakao je Joksimović i dodao da ukoliko roditelj želi da dijete bude vakcinisano uz saglasnost pedijatra to može učiniti.

Joksimović je zaključio da nije nezadovoljan stepenom vakcinisanih u Crnoj Gori.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Sport, top2

29.01.2023. u 14:00h

Sport, top2

29.01.2023. u 13:19h

Skip to content