Haos u Avganistanu: Predsjednik se obratio naciji, diplomate spaljuju dokumenta. Talibani na 20 minuta od Kabula?

Radio Titograd

14.08.2021, 14:22h

2 min

Foto:EPA-EFE/STRINGER

Hiljade civila pobjeglo je u relativnu sigurnost Kabula, glavnog grada Avganistana, dok su talibani preuzimali kontrolu u jednom po jednom gradu diljem ostatka države. No, talibani se sad sve više približavaju prijestolnici, a pojavili su se i izvještaji o američkim vazdušnim napadima na položaje talibana koji su praktično na vratima Kabula, prenosi Jutarnji.

Najnovija procjena američkih obavještajaca predviđa da će talibani zauzeti Kabul u idućih 30 dana, no posljednji snimci pokazuju da militanti napreduju ekstremno brzo.

Avganistanski predsjednik Ashraf Ghani jutros se, nakon neobjašnjive javne odsutnosti, konačno obratio naciji, a iako su neki očekivali da bi mogao podnijeti ostavku, to se nije dogodilo.

“Kao vašem predsjedniku, u fokusu mi je sprečavanje daljnje nestabilnosti, nasilja i raseljavanja mog naroda. U trenutnoj situaciji, naš glavni prioritet je remobilizacija naših sigurnosnih i obrambenih snaga i oko toga preduzimamo ozbiljne korake”, rekao je.

Predsjednik Ghani dodao je da “neće dopustiti da rat nametnut ljudima uzrokuje smrt nevinih ljudi, nestanak postignuća u posljednjih 20 godina, uništavanje javnih objekata i nastavak nestabilnosti” te je pohvalio “hrabre bezbjednosne snage koje pokušavaju odbraniti gradove od talibana”.

Rekao je i kako je započeo “konsultacije” unutar vlade, s političkim čelnicima i međunarodnim partnerima, kako bi se pronašlo “političko rješenje u kojem će se očuvati mir i stabilnost”.

No, talibani i dalje nezaustavljivo napreduju u Avganistanu, odakle mnoge zemlje, među kojima i Sjedinjene Države i Velika Britanija, evakuišu svoje državljane i diplomate.

‘Talbani su 20 minuta udaljeni od Kabula’

Dopisnik Sky Newsa iz Avganistana Stuart Ramsay, u javljanju uživo iz Kabula za tu televiziju rekao je kako su talibani “20 minuta udaljeni” od glavnog grada.

Kabul ne samo da je okružen, nego je pod pritiskom talibana, rekao je Ramsay i dodao kako se očekuje dolazak američkih i britanskih vojnih snaga koji polako pristižu.

“Dolazak stranih vojnika mogao bi potencijalno primiriti situaciju, ali odluka avganistanskog predsjednika da ne odstupi definitivno ne koristi situaciji, budući da su talibani odbili ranije ponude o ‘podjeli vlasti’, rekao je.

“Ako vide da predsjednik neće pregovarati s njima, a talibani trenutno imaju veliku moć, to bi moglo dovesti do novog vala nasilja”, rekao je Ramsay.

 

Izvor:Jutarnji.hr

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

29.01.2023. u 23:42h

Titogradske vijesti, top2

29.01.2023. u 23:04h

Titogradske vijesti, top2

29.01.2023. u 21:45h

Skip to content