Eksperti UN -a upozoravaju na porast nasilja izraelskih setlera u atmosferi nekažnjivosti

Radio Titograd

11.08.2021, 15:05h

3 min

Nasilje izraelskih setlera nad palestinskim civilima na okupiranoj Zapadnoj Obali značajno je poraslo posljednjih mjeseci, a napadi i uništavanje imovine događaju se u atmosferi nekažnjivosti, kazali su eksperti UN-a za ljudska prava.
“Podsjećamo da je 2020. Kancelarija za koordinaciju humanitarnih pitanja UN-a (OCHA) dokumentovala 771 slučaj nasilja setlera u kojima su povrijeđena 133 Palestinaca, oštećeno 9646 stabala i 184 vozila najvećim dijelom na područijima Hebrona, Jerusalima, Nablusa i Ramale”, kazali su eksperti.
“Samo u prva tri mjeseca 2021. zabilježeno je više od 210 nasilnih slučajeva setlera nad Palestincima sa jednim smrtnim slučajem. Pozivamo izraelsku vojsku i policiju da istraže i procesuiraju ova nasilna djela snažno i odlučno.”

Eksperti su kazali da je nasilje setlera pretežno ideološki motivisano i prvenstveno osmišljeno kako bi zauzimali zemlju, zastrašivali i terorisali Palestince. Nasilje i zastrašivanje često sprečavaju Palestince da pristupe i obrađuju svoju zemlju, stvarajući prislilno okruženje koje vrši pritisak na Palestince da se drže dalje od određenih područja ili čak da se presele.

“Oni prvenstveno ciljaju na Palestinace iz ruralnih područija, uništavajući njihovu stoku, poljoprivredna zemljišta, drveće i kuće. Osim prisustva i širenja izraelskih naselja čija je namjena uspostavljanje nezakonitih tvrdnji o izraelskom suverenitetu, nasilje setlera treba da učini svakodnevni život Palestinaca neodrživim”, kazali su eksperti.

“Slično zabrinjavaju izvještaji da je više od 70 porodica koje žive u oblasti Karm al-Džabuni područiju u Šeiku Džarahu (Istočnom Jerusalimu) pod prijetnjom prisilnog iseljenja kako bi se stvorila mjesta za nova naselja. Sedam domaćinstava već je primilo naredbe o prisilnom iseljvanju i tražilo se da napuste svoje domove do 2. maja 2021. Takva prisilna iseljenja koja dovode do premještanja stanovništva strogo su zabranjena prema međunarodnom pravu ”, kazali su eksperti.
Eksperti UN -a su primijetili da nasilje setlera nastavlja pogađati trudnice, djecu i starije osobe. “Obrazac napada, posebno nasilnih i ideološki motivisanih setlera, dosljedno potvrđuje da se brišu granice napada na sve kategorije Palestinaca.”
Oni su kazali da je u jednom incidentu u južnom Hebronu 13. marta napadnuta palestinska porodica, roditelji i njihovo osmoro djece, od strane 10 izraelskih setlera od kojih su neki bili naoružani. Povrijeđenim roditeljima pružena je pomoć u zdravstvenoj ustanovi u Hebronu, a djeca su ostala traumatizovana.

“Duboko smo zabrinuti zbog atmosfere nekažnjivosti u kojoj se ti napadi dešavaju”,  kazali su eksperti. “U mnogim slučajevima izraelska vojska je bila prisutna ili u blizini i nije preduzela dovoljne korake da zaštiti Palestince od ovog nasilja. To predstavlja diskriminatorski dvoslojni pristup vojnoj i policijskoj zaštiti na Zapadnoj Obali. ” Situacija je posebno zastrašujuća na području H2 u Hebronu gdje se nad palestinskim stanovnicima primjenjuje dugogodišnji obrazac dugotrajnog nasilja izraelskih setlera uz veliko prisustvo izrealskih vojnih snaga i pretjerana ograničenja kretanja u korist setlera.

Stručnjaci UN-a su primijetili da je, prema Ješ Dinu, izraelskoj organizaciji za ljudska prava, u periodu između 2005. i 2019. godine  91 odsto istraga u slučajevima koje su Palestinci podnijeli zbog ideološki motivisanih zločina zatvoreno bez podizanja optužnica izraalske vojske. “Ovaj broj je ogroman u poređenju sa brojem i prirodom zločina koje su počinili izraelski setleri i više od svega svjedoči o institucionalnoj i sistemskoj nekažnjivosti koja preovlađuje na okupiranoj palestinskoj teritoriji.”
Stručnjaci su istakli da međunarodno pravo zahtijeva od okupatorske sile da u svim okolnostima zaštiti stanovništvo koje je pod okupacijom. Član 27 Četvrte ženevske konvencije propisuje da zaštićeno stanovništvo „u svakom trenutku mora biti humano tretirano i posebno zaštićeno od svih činova nasilja ili prijetnji …“
“Pozivamo međunarodnu zajednicu da nametne značajne troškove dugotrajnoj izraelskoj okupaciji i da zatraži da okupatorska sila odmah obustavi širenje svojih naselja”, kazali su eksperti UN-a za ljudska prava i dodali da “Palestinci moraju biti zaštićeni od nasilja setlera, a počinitelji moraju odgovarati za svoja djela.”kaže se u saopštenju Ambasade Palestine u Crnoj Gori .
Autor:radiotitograd.me

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

29.01.2023. u 23:42h

Titogradske vijesti, top2

29.01.2023. u 23:04h

Titogradske vijesti, top2

29.01.2023. u 21:45h

Skip to content