Dobro stanje u Mrkojevićima, ali maslinjaci uništeni: Nema para koje mogu ubrzati rast stabala

Radio Titograd

14.08.2021, 18:33h

2 min

U Mrkojevićima, na teritoriji barske opštine, stanje je dobro. Na čitavom lokalitetu nema dima, te stoga povlače vozila i ljudstvo, dok će jedna ekipa do daljeg biti dežurna, kazao je za TVCG načelnik Službe zaštite i spašavanja Bar Darko Vidaković.

Prilikom jučerašneg gašenja i dežurstva tokom noći, pomoć su im pružili vatrogasci iz Ulcinja, Kotora, Herceg Novog, Podgorice, zatim Vojska Crne Gore, kolege iz vatrogasne Luke Bar, kao i privatni prevoznici s autocistijernama i građani tog područja, saopštili su iz barske Službe zaštite i spašavanja.

Prizori iz Bara su, međutim, tužni. Izgorjelo je više stotine stabala masline.

Tužni prizori u Mrkojevićima – u požarima koji su ovih dana pogodili to mjesto izgorjelo je više stotina stabala masline i materijalna šteta je velika.

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednici Mrkojevići Senad Arabelović danas se zahvalio svima koji su dali doprinos da se obuzda vatrena stihija i da materijalna šteta bude što je moguće manja.

“Zahvalnost svim pripadnicima vatrogasne jedinice Bar koji su ovih dana bili na svom, veoma opasnom i zahtjevnom, radnom mjestu, vatrogasnim jedinicama iz drugih opština koje su poslale svoje jedinice, Vojsci CG koja se nesebično angažovala i značajno doprinjela stabilizaciji požara, vlasnicima autocistijerni i njihovim radnicima sa teritorije ove MZ, a posebno onima van Mrkojevića. Zahvalnost privrednicima i pojedincima koji su obezbijedili dostavu hrane i pića, javnim opštinskim preduzećima, pripadnicima MUP-a CG, osoblju Doma zdravlja Bar i drugima”, naveo je Arabelović.

Kako je dodao, posebnu zahvalnost žele da odaju mještanima Mrkojevića, koji su ostavili svoje obaveze i stavili se na raspolaganje jedinicama za gašenje, kako bi zajednički djelovali.

“Da nikome ne bude potreba, mještani ovog kraja su spremni da izađu u susret i pomognu van teritorije ove MZ u slučaju ovakvih ili sličnih nepogoda”, naglasio je.

On je istakao da ostavljaju nadležnim organima da obave potrebne uviđaje i vještačenja, kao i procjenu štete.

“A našim mještanima preporučujemo da iskoriste mogućnosti koje se nude od strane Ministarstva poljoprivrede i Opštine Bar i da osiguraju svoje voćnjake i maslinjake, kako bi na taj način pokušali smanjiti eventualnu štetu koja može nastati. I na kraju, a možda je trebalo na početku istaći predsjednika Opštine Bar, koji je cijelo vrijeme bio uz nas i koordinisao aktivnosti u skladu sa svojim ovlašćenjima”, zaključio je Arabelović.

 

Izvor: RTCG, CdM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

02.02.2023. u 23:33h

Titogradske vijesti, top2

02.02.2023. u 23:04h

Skip to content