Do zdravijeg srca i mozga uz čašu piva?

Radio Titograd

09.08.2018, 00:00h

< 1 min

Umjereno konzumiranje piva može da ima određene zdravstvene prednosti, između ostalog, smanjuje rizik od bolesti srca i poboljšava zdravlje mozga, tvrde autori novog istraživanja objavljenog u Američkom žurnalu medicinskih nauka.

Naučnici navode da u pivu ima više proteina i vitamina B nego u vinu. Takođe, otkriveno je da pivo sadrži visok nivo antioksidansa i da može smanjiti rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti.

„Ljekari bi trebalo da postanu svjesni sve većeg broja dokaza koji ukazuju na nutritivne i zdravstvene prednosti umjerenog unosa ovog alkoholnog napitka“, navodi se u studiji.

Nutricionistkinja Sisi Jip ističe da pivo u tragovima sadrži minerale poput kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalijuma, natrijuma, cinka, bakra, mangana, selena, fluorida i silicijuma.

„Pivo takođe ima niz polifenola kao što su flavonoidi i fenolne kisjeline koje doprinose ukusu i punoći napitka“, objasnila je Jipova.

Ovi polifenoli su prirodne supstance koji se nalaze u biljakama i pomažu ljudskom tijelu u borbi protiv bolesti. Dovode i do smanjenja rizika od razvoja dijabetesa i bolesti srca, a štite i kognitivnu funkciju.

Ipak naučnici, u obrazloženju uz rezultate istraživanja objavljenom u Američkom žurnalu medicinskih nauka ističu da se ovakve dobrobiti ispoljavaju samo u slučajevima umjerenog konzumiranja piva.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

02.02.2023. u 20:09h

Skip to content