Beč dobija ulicu s regulacijom temperature vazduha

Radio Titograd

18.04.2019, 00:00h

< 1 min

Kako bi djelovao protiv urbanih toplotnih ostrva u okrugu i olakšao život tamošnjim stanovnicima, grad Beč započeo je pilot-projekt u ulici Ciglegase, koja bi trebalo da postane prva ulica s mogućnošću regulacije temperature vazduha.
 
Naučnici već decenijama upozoravaju na negativne posledice koje porast površinske temperature planete ima na ljude i biljni i životinjski svijet. Prve su posljedice već vidljive u gradovima u kojima porast globalne temperature značajno mijenja lokalna klimatska obilježja i dovodi do stvaranja takozvanih urbanih toplotnih ostrva, prenosi Al Jazeera.
 
Beč je prepoznao taj problem i odlučio da sprovede pilot-projekat u jednoj od svojih ulica, stoji u saopštenju Inostrane kancelarije Grada Beča u Zagrebu.
 
Bečki naučnici su izračunali da bi do kraja stoleća u okrugu Nojbau godišnje moglo da bude od 50 do 55 vrućih dana, što ga čini jednim od najtoplijih u Beču. Djeca, bolesni i stariji ljudi, ali i životinje posebno su pogođeni visokim ljetnim temperaturama. Rekonstrukcija ulice, ozelenjavanje površina, instalacija sistema za hlađenje i ovlaživanje vazduha te postavljanje ivzora pitke vode trebalo bi da povećaju kvalitet života tamošnjih stanovnika.
 
Troškovi adaptacije ulice nakon radova na vodovodnim cijevima iznose 2,4 miliona eura. Grad će pokriti 70 odsto troškova, a ostalih 30 odsto finansiraće okrug iz vlastitog budžeta.
 
“Klimatske promjene su jedan od najvećih izazova za buduće generacije. Negativne posljedice porasta temperature posebno su primjetne u okruzima u samom centru grada, poput okruga Nojbau, gdje ima malo zelenih površina”, navodi se u saopštenju povodom predstavljanja projekta.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

15:22h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

08.02.2023. u 15:18h

Titogradske vijesti, top1

08.02.2023. u 14:10h

Titogradske vijesti, top2

08.02.2023. u 13:44h

Skip to content