Rijetka bolest Nadalu zagorčava život: Napustio SAD zbog nesnosnih bolova

Radio Titograd

14.08.2021, 20:08h

2 min

Kao bomba je u svijetu tenisa odjeknula ovonedeljna vijest da je Rafael Nadal ne samo odustao od turnira u Vašingtonu i Sinsinatiju, već se dvije sedmice pred početak US Opena odlučio na radikalan potez – povratak u Evropu.

Sada su se tim povodom pojavile i nove informacije.

Španski mediji su nešto ranije nego što se Rafa javno požalio na bolove u stopalu, navodeći njih kao razlog što mora da odustane od mastersa u Sisinatiju, javili da se on suočio sa misterioznom bolešću.

Naime, Rafael Nadal je kroz cijelu karijeru imao problem sa povredama, a koljena su se uvijek navodila kao “slaba tačka”, međutim, priče o tome da “ne može da vozi kola kada se završi sezona, jer ima nesnosne bolove u kolenima” nisu puna istina. Štaviše, ti bolovi su samo posljedica malo poznate bolesti.

Teniski portal “Punto de break”, prilično dobro upoznat sa mnogim tajnama “bijelog sporta”, objavio je svojevremeno da je još 2005, kada je osvojio 11 titula, Rafa primijetio da počinju ozbiljni problemi u stopalima. Pregledima je ustanovljeno da boluje od Miler-Vajsove bolesti koja napada kosti stopala, a to izaziva veliki bol pri pokretima.

“Dan poslIJe titule u Madridu osjetio sam taj problem i detaljne analize su otkrile o čemu se radi. Tada mnogi doktori nisu imali rješenja za ono što se dešava, ali su mi rekli da se radi o Miler-Vajsovoj bolesti, koja je degenerativno oboljenje kostiju u središnjem dijelu stopala. Zbog simptoma, tu bolest je toliko teško dijagnostikovati da je u ovom trenutku ona dio ‘Svjetskog dana rijetkih bolesti'”, otkrio je tada Rafa.

U ovom trenutku ne zna se u kojoj fazi je ta bolest, te da li bi neka nova terapija, poput onih koje je Nadal primjenjivao tokom prethodnih deceniju i po, pomogla.

Ono što je sigurno, to je da je španski osvajač 20 grend slem titula rekao da planira da se vrati tenisu tek kada ne bude osjećao nikakav bol.

Tada je istaknuto i da se, ukoliko se bolest ne shvati ozbiljno, pogoršanje situacije može dovesti i do preloma kosti stopala, što zahtjeva dugotrajan oporavak. Za ovu fazu Nadalove karijere to bi značio kraj, jer on ima već 35 godina, i bliži je završetku nego sredini svoje više nego uspješne karijere.

 

Izvor:Antena M

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

01.02.2023. u 21:59h

Titogradske vijesti, top2

01.02.2023. u 21:16h

Titogradske vijesti, top2

01.02.2023. u 21:02h

Skip to content