Španci prijavili večernje ljetnje ćaskanje za Uneskovu listu kulturne baštine

Radio Titograd

12.08.2021, 07:19h

2 min

Špansko selo traži od Uneska status nematerijalnog kulturnog naslijeeđa za razgovore na otvorenom koji su karakteristični za ovo mjesto.

Prvi čovjek Algara, sela sa 1.400 stanovnika, kaže da je tradicija „u suprotnosti sa društvenim medijima“ i dobra za mentalno zdravlje.

Stolica spremna za večernje ćaskanje ispred kuće

Stolica spremna za večernje ćaskanje ispred kuće

Riječ je o ljetnjem večernjem ritualu u većem dijelu Španije, a podrazumjeva iznošenje stolice pred kuću kada vrućina počne da popušta radi razgovora na otvorenom.

Ovo preduzimljivo selo na jugu Španije traži da Ujedinjene nacije priznaju opisanu tradiciju kao kulturno blago.

Cilj je zaštititi viševjekovni običaj od društvenih mreža i televizije, rekao je Hoze Karlos Sančez, predsednik opštine Algar, ističući da je u pitanju razgovor „licem u lice“.

Sančez je nedavno poslao prijavu da se pomenuti običaj doda na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa, nadajući se da će uspjeti da zauzme mjesto u katalogu koji obuhvata razne aktivnosti, od napuljske pripreme pice, preko korišćenja saune u Finskoj, pa sve do takmičenja u košenju trave u Bosni i Hercegovini.

To je nov način posmatranja improvizovanog okupljanja koje pruža osjećaj predaha od vrućine.

„Želimo da se vratimo na to da svi budu ispred svojih vrata umjesto da su na Fejsbuku ili da gledaju televiziju u svojim domovima“, objasnio je Sančez koji i sam redovno provodi ljetnje večeri na pragu kuće 82-godišnje majke.

Je l' već vreme za večernje ćaskanje?

Je l’ već vrijeme za večernje ćaskanje?

Na ovaj način štedi se i energija jer se isključuju klima uređaji na nekoliko sati, a njeguje se i osećaj zajedništva jer komšije malo i tračare, a najviše komentarišu najnovije vijesti.

Ovi prijatni noćni razgovori nude i neku vrstu psihološkog oslobađanja i spriječavaju usamljenost u vrijeme kada se zabrinutost za mentalno zdravlje pojačava, tvrdi Sančez.

„Stanovnici izlaze na ulicu i umjesto osjećaja samoće, dobijaju neku vrstu terapije. Ljudi dijele svoje priče ili probleme kroz koje prolaze, a komšije pokušavaju da pomognu“, poručio je 38-godišnji predsjednik opštine.

Izvor: RTS, Guardian

Podijeli na:

Sport, top2

29.01.2023. u 13:19h

Magazin, top2

29.01.2023. u 12:52h

Titogradske vijesti, top2

29.01.2023. u 12:45h

Skip to content