Poslušajte Betovenovu 10. simfoniju koju je dovršila vještačka inteligencija

Radio Titograd

11.08.2021, 10:22h

2 min

Godinu nakon 250. rođendana Ludviga van Betovena, njegova 10. simfonija – dovršena uz pomoć vještačke inteligencije (AI) – imaće 9. oktobra svoju dugoočekivanu premijeru na događaju Deutsche Telekoma u Bonu. Crnogorski Telekom će, kao dio Deutsche Telekom Grupe, ljubiteljima klasične muzike u Crnoj Gori omogućiti praćenje onlajn prenosa ovog jedinstvenog muzičkog događaja, saopšteno je iz te kompanije.

Iz Telekoma su zbog toga, kao prvi uvid u završenu kompoziciju, podijelili kratki zvučni odlomak simfonije, u izvođenju Beethoven Orchestra iz Bona, pod vođstvom dirigenta Dirka Kaftana s Cameronom Carpenterom na orguljama.

Betoven je na 10. simfoniji počeo da radi neposredno prije smrti, što je razlog zbog kojeg je ovo djelo ostalo nedovršeno. Dr Matthias Röder, direktor Karajan Instituta, zatim grupa eksperata za vještačku inteligenciju i tim muzikologa razvili su “Beethoven AI”, softver koji “razumije” Betovenov kompozitorski stil. U ekspertskom timu koji je nadgledao razvoj bila je i prof. dr Christine Siegert, koja predvodi tim istraživača ustanove Beethoven-Haus iz Bona.

Tokom rada na razvoju “Beethoven AI” nisu korišćene samo Betovenove kompozicije i dio 10. simfonije već i radovi kompozitora i muzičara koji su inspirisali Betovena i uticali na njegov rad, među kojima je i Johan Sebastijan Bah. Vještačka inteligencija je na taj način nastavila nedovršenu simfoniju, a kompozitor Walter Werzowa, muzičari i dirigent su dovršenoj kompoziciji udahnuli život.

Deutsche Telekom je cio projekat pokrenuo u proljeće 2019. godine, kako bi sve bilo spremno za obilježavanje 250. godišnjice Betovenovog rođenja godinu kasnije. Odluka da se dovršavanje 10. simfonije prepusti vještačkoj inteligenciji izazvala je polemiku u javnosti, i to upravo na temu – može li algoritam da bude dovoljno kreativan i zamijeni čovjeka u umjetničkom i stvaralačkom procesu.

“Uvjeren sam da je rezultat nešto zaista nevjerovatno jer su ljudi i mašine zajedno stvorili nešto novo. Važno je vidjeti konačan rezultat. Betoven je čovjek svog vremena, živio je u društvu koje su obilježili ratovi, ali i ljubav i empatija. Nijedna vještačka inteligencija ne može imati to iskustvo. Međutim, ona razumije muziku i može je dalje razvijati, iako ne može u nju utkati zeitgeist, odnosno duh vremena”, kazao je Tim Höttges, predsjednik borda direktora Deutsche Telekoma.

Rezultat je, zaključuju u Telekomu, kompozicija o kojoj će se dugo govoriti.

Izvor:antenam.net

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

01.02.2023. u 21:59h

Titogradske vijesti, top2

01.02.2023. u 21:16h

Titogradske vijesti, top2

01.02.2023. u 21:02h

Skip to content